Historie

Oprindelse Tibet

Den Tibetanske Terrier er en middelstor hund, som har sin oprindelse i Tibet. På trods af navnet er den ikke en terrier. Ifølge legenden er den tibetanske terrier som race omkring 2000 år gammel. Tibetanske terrier blev anset som lykkebringere og udfyldte roller som maskotter, vagthunde, hyrdehunde og selskabshunde. De blev også benyttet til at hente ting, som man tabte ned ad bjergsiderne.

Den Tibetanske Terrier var også kendt som “Tibet’s Hellige Hund” og den blev aldrig solgt – men blev af munkene givet som gaver for at bringe lykke til deres nye ejer. 

Den tidlige historie om racen indikerer, at grundlaget for opdrættet har hvilet på et begrænset antal af disse hunde. 

Udvikling udenfor TibetDr. A. Greig med 2 af sine Tibetanske Terrier i december 1927

Dr. A.R.H. Greig fra England bragte den første tibetanske terrier til Europa. I 1922 fik hun fik en gylden/hvid tævehvalp (Bunti) foræret efter en vellykket operation på en patient fra Tibet. Hun anskaffede sig yderligere en tibetansk terrier – en han (Rajah) og startede et avlsprogram for at få racen registreret i den indiske kennel klub. Det første kuld hvalpe blev født i 1924 og blev registreret som Lhasa Terrier. I 1926 havde Dr. Greig et pause fra arbejdet og rejste til England med sine hunde for at introducere dem til den engelske kennel klub. I de første år blev hendes tibetaner hvalpe registreret i hendes mors kennel navn Ladlok, men i 1928 fik hun godkendt kennel navnet Lamleh, som blev en vigtig leverandør af forfædre til mange af de tibetanske terrier, vi har så megen glæde af i dag.

I 1930 ændredes racens navn til Tibetansk Terrier af den indiske kennel klub.

Den første tibetanske terrier i USA blev importeret i 1956 af Dr. Henry og Mrs. Alice Murphy fra Great Falls, Virginia. 

I 1973 blev racen anerkendt af den amerikanske kennel klub og klassificeret indenfor non-sporting gruppen. Den tibetanske terrier menes at have bidraget i udviklingen af andre racer, inklusiv blandt andre Shih Tzu, Lhasa Apso, Tibetansk Spaniel og Polsk Lowland Sheepdog. 

His Holiness the 14th Dalai Lama with his Tibetan Terrier 'Senge'